Gode designklassikere går aldrig af mode

Gode designklassikere går aldrig af mode

admin No Comment
Mode og skønhed Uncategorized

Det vigtigste møbel

Vi omgiver os med mange møbler; skabe, borde, reoler, kommoder – stole og kontorstole. Igennem de mange, mange århundreder – ja nærmest årtusinder – hvor mennesket har lavet og brugt møbler, har stolen altid været det, der har stået mennesket nærmest. Det skyldes flere forskellige ting, men en af de mest væsentlige grunde er, at hvor de fleste møbler bliver brugt til at stille, opbevare eller bære ting med, så bliver stolen brugt til at bære os selv. Stolen er altså et møbel der er designet til os selv, til at aflaste os selv, give os selv komfort og til at give os status.

Stole har altid været forbundet med status. Hvad vil en konge eksempelvis være uden en kongetrone? Og hvorfor sidder direktører altid i store mageligt polstret læderstole i stedet for på en taburet? En stol siger altså noget om os, vores status og vores person.

Det er bl.a. en af grundene til, at designerstole er et af de mest eftertragtede møbler, da vi kan kommunikere noget om os selv til omverdenen igennem de stole vi har i stuen eller på kontoret. Men det spændende ved en ægte designerstol er også, at det ikke blot er os selv, den siger noget om. Den siger også noget om historien og tiden hvori den er skabt.

Stingray gyngestolen

En af de nyere klassiske designs er skabt af Thomas Pedersen. Det er Stingray gyngestolen. Se den her. Den har vundet en del flotte priser, og er i dag at finde i mange moderne hjem.

Stolens og udvikling

Går man tilbage til 1700-tallet, var designerstole et stykke håndværk. De blev lavet af kunstnere, der igennem overdådige udsmykninger viste deres talent, og på den måde kunne ejeren af en sådan stol også sende signaler om sin kunstneriske smag samt velstand til omverdenen, da det kun var forbeholdt de få, at tillade sig den luksus at betale kunstnere for at dekorere en stol, som på landet blot blev betragtet som et møbel med en praktisk funktion.

I begyndelsen af 1900-tallet ændrede stilen sig pludselig, da industrien og samlebåndet var det helt nye hit. Nu var det simple design, som kunne fremstilles på samlebånd blevet det moderne, da det repræsenterede modernitet og udvikling. Designerstole skulle ikke længere være store massive møbler, med snørklede udskæringer.

I vores tid er det det postmoderne design der er dominerende. Vi mestrer efterhånden brugen af alle slags materialer, og vi kan både lave flotte designs i hånden og på samlebånd. Det er altså ikke længere materialer og fremstillingsmetoder, der påvirker vores design. I stedet er det formerne og det æstetiske, som er sat i højsædet. Vi vil nu, mere end nogensinde før, have møbler, der afspejler vores personlighed og levestil. Det betyder også, at det nu er mere spændende end nogensinde før, at købe designermøbler, da udvalget og mulighederne aldrig før har været så stort.

Vil du gerne lære mere om stolens udvikling, kan jeg anbefale bogen Design: Stolen der tager dig med på en rejse gennem designerstolens histore og giver en bred indsigt i udviklingen i de forskellige stilarter.

Leave a Reply